Het spijsverteringskanaal - van mond tot kont

Gepubliceerd op 17 november 2020 om 19:58

Wat je in je mond stopt, heeft invloed op je gezondheid. Logisch. Voeding levert namelijk voedingsstoffen voor weefsels, hormonen en al het andere in het lijf. Maar wat er met dat voedsel gebeurt voordat je alle kostbare vitaminen en mineralen kunt opnemen en gebruiken, is ook behoorlijk belangrijk.

Mond

In de mond (of eigenlijk al bij het ruiken van voedsel) begint de spijsvertering. Tegenwoordig door alle stress en drukte eten we snel en gehaast. Dit heeft vaak als gevolg dat we niet goed kauwen. Kauwen is zo ontzettend belangrijk voor onze spijsvertering. Het voedsel moet namelijk fijngemalen worden en je tanden en kiezen zijn de enige onderdelen van je lichaam die dit kunnen. Kauw je niet goed, dan neem je ook niet alle voedingsstoffen op. Ook is kauwen belangrijk voor de aanmaak van speeksel en de afgifte van spijsverteringssappen zodat je lichaam weet welke voedingsstoffen het moet gaan verteren.

 

Maag

Via de slokdarm komt de voedselbrij vervolgens in de maag terecht. Het maagzuur heeft een pH-waarde tussen 1 en 3 en doet alvast een eerste stap in de vertering van eiwitten. Ook verdedigt het maagzuur je tegen indringers zoals parasieten. Het beschermende slijmvlies van de maag is goed bestand tegen het maagzuur.  De slokdarm daarentegen kan hier minder goed tegen wat kan leiden tot brandend maagzuur.

 

‘Uit onderzoek blijkt dat 2,2 miljoen Nederlanders maagzuurremmers slikken. Zuurbranden is vaak het gevolg van te weinig productie van maagzuur. Naar mate je ouder wordt neemt namelijk de maagzuurproductie af. Wanneer het voedsel niet goed verteerd kan worden door onvoldoende maagzuur en wanneer de alvleesklier onvoldoende enzymen aanmaakt dan zal het voedsel stagneren en gaat het als het ware bovenin de maag verrotten, met zuurbranden tot gevolg. Ten onrechte worden hiervoor dus vaak maagzuurremmers voorgeschreven wat ook weer kan leiden tot een tekort aan o.a. vitamine B12.’

 

Darmen

Nadat de voedselbrij in de twaalfvingerige darm is geweest en is ‘gecheckt en bewerkt’ door de lever, galblaas en alvleesklier komt het in de darmen terecht. De dunne darm neemt alle voedingsstoffen op en vervoert deze via het bloed naar de rest van het lichaam. De afvalstoffen worden verder vervoerd naar de dikke darm en belanden uiteindelijk in de toiletpot.

 

Kijk jij wel eens achterom als je een grote boodschap hebt gedaan? Je ontlasting zegt namelijk ontzettend veel over je algehele gezondheid.

Als eerst bijvoorbeeld de vorm van de ontlasting. Is deze gevormd als een worst met lichte barstjes en behoud het zijn vorm in de toiletpot? Of heb je vaker losse, harde keutels of misschien wel vloeibare ontlasting? Het zegt allemaal iets over de gezondheid van je lichaam.

Daarnaast de geur en kleur. Wanneer je een gezond lichaam hebt, heb je geen wasknijpers nodig en eigenlijk ook geen wc-papier. Verder kan de kleur iets zeggen over wat je op dat moment gegeten hebt maar als er bloed bij de ontlasting zit is het tijd voor een ritje naar de huisarts.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.